Naast het reguliere werk, heb ik ontzettend veel hobby’s. Eén daarvan is tuinieren. Je ziet het natuurlijk niet op de website, maar we hebben een enorme tuin om te onderhouden. En met dit prachtige weer breng ik er graag uren in door. En al zeg ik het zelf, hij staat er prachtig bij. De laatste buien hebben ook goed geholpen, na die lange tijd droogte. Gelukkig hebben we nu een goed werkende pomp, waarmee we water uit de sloot halen, zodat je je ook niet bezwaard hoeft te voelen veel te besproeien. Vooral de hortensia’s lusten een slok. En het bloed kruipt waar het niet gaan kan, ook de tuin is een geheel eigen ontwerp.

We hebben veel fruitbomen, pruimen, vijgen, appels, peren en stoofperen. Het is leuk uit eigen tuin te proeven en er iets van te maken. Chutney’s, allerlei varianten van de stoofperen etc. Laatst kreeg ik een leuk recept van een vriendin: rabarbertaart met hazelnoten crumble. En dat ook allemaal uit eigen tuin! De rabarber kon geplukt worden, en twee weken geleden heb ik maar gelijk drie taarten gemaakt. De taarten zijn overigens prima in te vriezen.

Daarnaast ben ik sowieso een enorme fan van bloemen en bloeiende planten. Heel veel planten zaaien zich vanzelf uit. Vorig jaar ben ik stekjes gaan bewaren en wilde testen of daar iets van overbleef. Nou, dat was niet zoveel. Ten eerste stonden de te kleine potten – ik had ook veel geplant in eierdozen – helemaal achterin de tuin, waardoor ze in de vergetelheid weinig water kregen. En ten tweede hadden de kippen alles omgewoeld. Gelukkig had ik ook wat in kisten gedaan en dat zag er top uit.

De planten die het echt goed doen, zijn de Verbena (winterhard), de Vrouwenmantel en de roze Malva. Maar wat moest ik ermee? Ik kon twee dingen doen: ze gewoon weggooien of er nog iemand mee gelukkig maken. Dit voorjaar ben ik naar de plaatselijke plantenkwekerij gegaan met de vraag of zij ze voor mij wilde verkopen. En dat deden ze! Ik heb in drie weken tijd 60 planten verkocht. Dat vond ik best veel. Omdat de plantenkwekerij, met voornamelijk zomergoed, inmiddels is gesloten – en ook omdat het zo goed liep – kwam ik op t idee mijn eigen plantenhandel aan huis te starten. Sinds drie dagen staat bij ons onderaan de oprit een gezellige plantenkraam met Verbena en Vrouwenmantel.

En zo hoop ik dat iedereen die langs fietst even de tijd neemt om een kijkje te nemen en voor een zacht prijsje iets te kopen. D.w.z. de vrouwenmantel kan makkelijk in de fietstas, maar de Verbena is hoog en is beter wandelend of met de auto te vervoeren. Beide zijn het oersterke planten. En zeg nou zelf, het lijkt wel of de Verbena fluorescerend is! Ik heb er zelf een hele haag mee gemaakt. De vrouwenmantel haalt zijn schoonheid uit de op zijn blad resterende dauw- of regendruppels. Zo schattig Ik verdien er natuurlijk nauwelijks iets aan, maar het geeft wel enorme voldoening om je eigen oogst met anderen te delen. Kom dus gerust langs. En misschien is er ook nog een stukje taart.